Goldfinger

Goldfinger Erno

Goldfinger Ernő

Ha a Goldfinger név ismerősen cseng, az valószínűleg James Bond hírhedt ellenfele miatt van, és nem a magyar származású építész révén. Az egyezőség nem a véletlen, hanem Ian Fleming, a 007-es regények írójának műve.

A 30-as években a művészetek és tudományok számos meghatározó alakja vándorolt ki a kontinentális Európából Londonba és Amerikába. Goldfinger Ernő a modernista építészetet hozta magával Angliába. De az ország nem volt még kész a modernizmus befogadására.

Hampstead

Hampstead

Goldfinger háza

Goldfinger háza (Hampstead Heath, Willow Street 1-3)
Ma design múzeum a modern építészet és az általa gyűjtött XX. századi alkotások bemutatására

Első építészeti alkotása a saját családi házának megtervezése volt, Hampstead Heath, London patinánsan előkelő hegyének, georgiánus vöröstéglás házai között. Goldfinger elképzelése szerint modern házának vörös tégla homlokzata megőrzi a harmóniát a környezetével.

Formabontó volt viszont abban, hogy egy támszfalaktól mentes, egylégterű belső tér érdekében, a házat egy külső betonváz keretezte, és hiányzott a hagyományos sátortető is. Mindez érdekében lebontottak néhány györgykorabeli házat, ami ellen a helyi lakosok hevesen tiltakoztak. Az egyik szomszéd, akit felháborított az új design, Ian Fleming volt, a Bond-regények atyja.

Goldfinger Ernő úgy kezelte a művét övező vitát, hogy az együtt jár egy radikális építészeti mozgalom alapító tagjának, a modernista úttörőnek a szerepével.

Később, amikor Fleming nevet keresett annak a karakterének, aki az USA aranytartalékára tör, adta magát az építész munkássága ellen érzett ellenszenve és a tény, hogy annak neve szó szerint tartalmazza az arany („gold”) szót.

Nemcsak a hampstead-i szomszédokat irritálták Goldfinger Ernő épületei.

Daily Worker

Daily Worker

A lebombázott London újjáépítésekor, megbízást kapott a brit kommunista párt székházára. Közvetlenül a háború után Anglia csak a nácik elleni szövetségest látta Sztálinban, nem az önkényurat. 60ezer brit állampolgárnak volt kommunista igazolványa. Ekkor épült a párt helyi székháza és a baloldali Daily Worker („Napi Munkás”) napilap irodaháza-nyomdája Goldfinger tervei alapján.

A háború utáni Anglia lakáshiányára a toronyházak koncepciója kínált megoldást. Hatalmas tömbök épültek tanácsi lakásokkal. Goldfingernek sikerült megbízásokat elnyernie: A 60-as években készült el Poplar komor lakótömbje Kelet-London szegény munkásnegyedében, és a Trellick Torony a négerekkel betelepülő Notting Hill-től északra.

Goldfinger @ Trellick tower

Goldfinger @ Trellick tower

Legnagyobb projektje a dél-londoni „Elepphant & Castle” komplexuma. A hatalmas közlekedési csomópontot körbeölelő lakó-, bevásárló-, iroda- és szórakoztató központot azonban leggyakrabban a „háború utáni építkezés legrosszabb példájaként” hozzák fel.

Elephant & Castle

Elephant & Castle

Az 1970-es évekre már olyannyira népszerűtlenek voltak ezek az épületek, hogy Goldfinger Ernőt és társait modernisták helyett brutalistákként emlegették.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s